18-04-07

Veloma

Dit is voorlopig ons afscheidsberichtje uit Madagascar.  We vertrekken terug naar België. Spannend eigenlijk alweer, kan ik eindelijk al mijn vriendjes en vriendinnetjes terugzien  en Aline die loopt al 2 dagen te zagen dat ze naar "mannie" (Faro onze hond) wil. En mama, tja, die wil het liefste van al onze tickets verliezen, of onze paspoorten, of toevallig te laat komen op de luchthaven..  . En wat kregen we dit weekend thuis als verrassing voor ons afscheid ?!?! Geen water !! Twee dagen lang, geen douche, geen afwas doen, de wc niet doortrekken (bwèèèk), gelukkig hadden we water van het meer dus dat viel nog mee. Mama zegt dat dit vroeger veel gebeurde, maar dan verwittigden ze op voorhand zodat we het bad en alle emmers die we konden vinden opvulden. En vorig weekend zat de wind net goed om alle vliegtuigen goed te zien, die stegen dan op boven ons huis, heel cool hoor, die grote dingen van dichtbij zien. Nog een laatste keertje spelen met de meisjes en dan, hop naar huis om alles klaar te maken.

20070413-toerist (50)  20070413-huis(69)

Onze valiezen zijn gepakt en weet ge hoe de Malgache hun valiezen dragen ??

IMGA0673                  Kopie  van IMG_0812

Ja, zo dus, moet ge ook eens proberen. Begin eerst maar eens met een boekje of zo voor ge uw valies op uwe kop zet hé....

En 's avonds laat vertrekken we dan, dus, dan wensen we jullie " tot ziens" in 't Malgache : VELOMA !!!! (veeeeloem), bedankt voor alle leuke berichtjes en tot binnenkort !!!

 

IMGA0668

14:54 Gepost door Jana en Aline in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-04-07

Rijst, vlinders en staten

Heb ik jullie al verteld over de wegen hier ? Alleen in de grote straten ligt er astfalt, zoals bij ons op de autosnelweg, als je van die grote weg afgaat, tja, dan rij je in het zand. Met veel putten en stenen, en dan bonk en kluts je heen en weer. Ik denk dat er hier daarom geen pretparken of geen kermissen zijn zoals bij ons, die hebben we hier niet nodig, juist effekens gaan rijden met de auto is al genoeg om goed dooreengeklutst te zijn ! Kijk maar eens naar de foto van onze straat, hééééél erg tof als het geregend heeft !! Gisteren zat er een raar beest in de tuin. 't was een vlinder maar met een pluimstaartje die altijd heen en weer bewoog gelijk een veegborstel, echt een heel raar zicht.

onzestraat
 
vlinder

 Weten jullie wat dit is ?  

rijst1
 
rijst2
Dit is rijst ! Het centrum van Tana ligt eigenlijk in een kom en alles is volgebouwd, ook op de heuvels errond. Rond de stad Tana zijn er allemaal rijstvelden want er wonen heel veel mensen en die eten vooral rijst.
rijstveld

Als de rijst hoog genoeg staat dan snijden ze die af en dan leggen ze die open op een plastiek. Dan kloppen ze met een dunne stok alle rijstkorrels van de takken. 

IMG_0877

Dan worden de velletjes rond de rijst losgestampt in een grote houten pot, en zo krijg je dus rijst die klaar is om te verkopen.

rijstwinkel

 

12:46 Gepost door Jana en Aline in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-04-07

Oplossingen puzzel

Oplossingen van de woordpuzzel :

Grootvader

Mooiste

Vlooien

Foto :

bananen

11:44 Gepost door Jana en Aline in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

 Zon, zee, strand

11/04/07

Vrolijk Pasen !!

Hoi de vrienden !!

Wat hebben jullie zo allemaal gedaan met Pasen ? Zeker eitjes geraapt in de tuin ? k Hoop maar dat het niet geregend heeft toen de klokken over kwamen vliegen. Ik heb geen eitjes geraapt in de tuin want als ze al niet zouden gesmolten zijn tegen dat we ze vonden, dan zouden Zérie en Balou er wel al lekker mee weggeweest zijn !!!!!

Neenee, ik heb iets véééél spannender gedaan : we zijn op avontuur geweest.

Zaterdag zijn we met het vliegtuig naar het noorden van Madagascar geweest, naar Diégo Suarez. Dat ligt in een baai net aan de uiterste punt van het eiland, je moet maar eens kijken op de kaart, daar waar een hap uit is, wel daar zat ik.

http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/afrika/madagaskar...

We moesten al vroeg uit bed, om 3.30u, dat was wel even moeilijk. Maar toen we daar aankwamen was het nog vroeg en konden we nog veel doen.

Eerst zijn we naar de rode Tsingy geweest, dat zijn precies ijspegels uit steen die uit de grond komen. De weg tartaartje was een echt avontuur want er was eigenlijk geen "weg" Na een stevige wandeltocht hebben we alles op ons gemak bewonderd en dan hebben we gepicknickt aan de rand van een riviertje.

 de weg  rode Tsingy1

 rode Tsingy2  rode Tsingy3

 
.Daarna zijn we op bezoek geweest

bij......................................................de KROKODILLEN !

                 krok1

krok3 krok2

Ja, in het heilige meer daar in de buurt leven zeker een 100-tal kroko¹s, je kunt tot aan de waterrand gaan om ze te zien !

Elke dag worden er offers gebracht want de Malgache geloven dat in de krokodil de geest van hun voorouders leeft. (wat hen niet tegenhoudt om handtassen en riemen uit de krokodillenleer te maken, maar goed.....)

We zijn voor de zekerheid toch maar op het dak van de auto gaan zitten en mijn zus had lekker veel schrik, maar ik vond het supercool.

 Aline schrik Jana auto

Toen wij er kwamen hadden ze net 2 Zébu's (Malgache koeien met grote hoorns) geofferd gekregen, dus ze waren rustig, we hadden ook vlees mee (bij voorkeur goed rot zodat het neig stinkt) om te gooien en dat lustten ze wel.

Toen het avond was hebben we gelogeerd in de brousse, tussen de rijstvelden in kleine hutjes. Dat was heel leuk, er was geen elektriciteit, het licht kwam van olielampen en kaarsen en we moesten ons wassen met water uit een ton dat we dan met een beker over ons goten.

Op Pasen hebben we een lange wandeltocht door de jungle gemaakt om de grijze Tsingy te zien. En dat was stappen en stappen en bergop en bergaf en stappen, het was wel zo ver dat ik te voet tot in België geweest ben !! En het was snikheet, 30°C. Maar gelukkig liepen we meestal in het bos.

grijze Tsingy grijze Tsingy2

                       bos

We hebben er ook veel dieren gezien : hagedissen, slangen, nacht-Maki, een boomkrab, kameleons......echt heel wijs.

hagedis  slang

          kameleon
nachtMaki boomkrab

's Avonds zijn we dan naar de zee gereden en de volgende dag hebben we op het strand doorgebracht. Tja, natuurlijk niet het strand waar het zwart zag van¹t volk hé, haja, want op Paasmaandag hebben de Malgache ook een dag verlof en die brengen ze dan door met zwemmen en drinken en dansen en zingen. En ¹s avonds nemen ze lekker allemaal de vrachtwagen naar huis, want de bus, tja, die passeert daar niet hé.

  volk  vracht
Neenee, wij avonturiers wij gaan toch gezellig picknicken op een onbewoond eiland, een uurtje varen van de kust, dwars door de woelige baren.

boot

Ik heb bijna de hele dag gesnorkeld en gezwommen, daar zou ik wel altijd willen wonen !

IMG_0671

 

               eiland
 
eiland Aline Janazwemmen
 

IMG_0882

 

Alinevis

 

 
 

En na al dat zwemmen vlug naar bed en dan terug naar Tana, op naar een volgend avontuur.

               wolken

Tana1 Tana2

 

10:21 Gepost door Jana en Aline in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

06-04-07

Gaan shoppen

 

Gaan shoppen

 

Deze morgen zijn we gaan winkelen in het dorp. We hebben ajuinen, aardappels, peren en appels gekocht. Ha ja, peren en appels, want hier is het nu herfst, dus zijn er veel te krijgen.

    groenten groenten2

                             fruit

appels onze oogst

Bij de slager en de viswinkel zijn we maar liever niet gestopt……….. maar we hebben wel sjieken gekocht in de snoepwinkel.

 

beenhouwer

 

viskraam

 

snoepwinkel

 
 we zijn ook naar de  juwelier geweest, daar hebben  we twee ringen gekocht.

 

juwelen

Je ziet, we kunnen hier naar hartelust doen wat meisjes het beste kunnen : GELD UITGEVEN !!!!!!!!

12:43 Gepost door Jana en Aline in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-04-07

Cycloon !!

Hoi de vrienden !Goh, jullie zullen mij niet geloven maar gisteren heeft het hier heel hard geregend en gewaaid, een echte stormwind, zoals een heel groot onweer bij ons maar dan zonder donder en bliksem ! Dat kwam omdat er hier een cycloon gepasserd is, hij is dwars door Madagascar gegaan, van het oosten naar het westen, wij wonen op de hoogvlakten, een beetje in het midden van het eiland zodat het hier eigenlijk niet zo erg meer was, alleen veel regen en wind dus. We hebben bijna de hele dag binnengezeten, lekker veel tekenfilmpjes gekeken en met de Barbies gespeeld. Toen het eventje over was heeft mama voor ons in de garage een schommel gemaakt van touw en een tafelkleed !

schommel 1

Zij is een echte uitvinder en vind wel altijd iets leuks om voor ons te maken, bravo voor mama ! We zijn ook onze tuin aan het aanleggen met cactussen en fruitbomen en veel bloemen, dus onze tuinman heeft veel werk.

Dolly

Heb ik al verteld dat de aarde hier rood is in plaats van bruin ?? Je moet maar eens goed naar de foto kijken. En als dat modder wordt, ja, da's écht vies hoor, dan wordt dat een soort van klei, ze maken daar trouwens ook bakstenen van !! Als we buiten spelen zijn al onze kleren oranje , en onze voetjes ook !! Vandaag is het nog altijd regenachtig maar er is geen wind meer, dus kunnen we eens wandelen. Ik denk dat we eens naar de manège gaan, da's al lang geleden en ik mis de paardjes.Tot gauw !! 

    jana&Winter  Aline&Biscotte

 

10:01 Gepost door Jana en Aline in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

 Slang en donker

Deze namiddag was ik rustig in de tuin aan 't spelen toen onze tuinman mij riep, kom eens kijken zei hij, ik heb iets leuks voor jullie ..AHHHHHHHH EEN SLANG !!!!!!!!!!!!!!!!

slang

Ja, OK,  't is gene 7 meter wurg-ratel-gif-slang, maar toch, 't was effekens schrikken hoor, daarna natuurlijk niet meer. Eigenlijk was hij best schattig mijn babyslangetje !! Een uurtje later was hij alweer verdwenen, wie weet waar duikt hij weer op ? In bad, of misschien in mijn bedje ? Ik zal vanavond maar eens goed onder mijn laken kijken voor ik mij neerleg...of neenee, wacht, ik laat mijn zus gewoon eerst in bed stappen, voilà, probleem opgelost !

janaslang

 

Weet je, voor we hier kwamen heeft het best wel veel geregend, zoveel zelfs dat alle rijstvelden onder water stonden, nu is het water weer bijna allemaal weg en nu kunnen ze veel visjes vangen, dat doen ze gewoon met een lap stof, en dan staan ze langs de kant van de weg met die visjes te zwaaien of je ze niet wil kopen.

Deze avond hebben we weer een avontuur(tje) beleefd. We gingen boodschappen doen naar de grote supermarkt en toen we naar huis wilden rijden hadden we een platte band ! Er zat een spijker in en hij was helemaal leeggelopen. We moesten toen even wachten, in¹t donker, tussen de muggen, tot papa ons kwam halen om de band te maken, en ik had toch juist wel aardbeienijs gekregen zeker, dus dat was helemaal gesmolten toen we thuiskwamen !!

Weet je nog dat we toen we hier pas aankwamen mijn vriendinnetjes gingen bezoeken en dat we voor het donker gingen huiswijn omdat mama haar weg niet goed wist ? Wel , we hadden veel plezier en we zijn nog naar de manège geweest en we hebben pannenkoeken gegeten en NATUURLIJK waren wij NIET voor het donker thuis en hebben we héééél goed mogen zoeken, gelukkig zijn we niet verkeerd gereden, maar het was wel heel spannend hoor. We vonden bijna onze oprit niet maar gelukkig had IK wel goed opgelet toen we vertrokken en heb IK mama de juiste weg getoond !! Want hier in Madagascar is het 's avonds om 6 uur al donker, en dan bedoel ik wel écht donker ! Er is geen straatverlichting en de lucht is hier echt zwart, niet oranje zoals bij ons.

Het enig lichtje dat je ziet is dat van de maan, en de sterretjes. Mama die gaat graag ¹s avonds buiten zitten en dan kijkt ze naar de sterretjes en luistert ze naar de krekels die zingen, ik blijf liever binnen want er zitten altijd hagedissen in de tuin als het donker is, en die zijn wel mooi om naar te kijken maar ik kom voel ze liever niet op mijn beentjes kruipen.

08:48 Gepost door Jana en Aline in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |