29-01-09

Après la rage....la réalité

 

Njk-013

n1645231920_124422_4020

 

27012009744

3230316723_16abc29a0c_m  

14:49 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-09

Gelukkig ? (!!) in België .

Beste internetvrienden.

Mormaal is het hier nu stil want als we in België zijn geven we geen nieuws. Maar nu moeten we toch eventjes ons "ei" kwijt !

Het is al 3 dagen OORLOG in Madagascar, en meerbepaald in Tana. Het begon allemaal afgelopen zondag met een grote betoging in het centrum. De burgemeester van Tana heeft de mensen opgeroepen tot een algemene staking want de president had zijn tv.-station gesloten omdat de burgemeester openlijk oppositie voerde tegen hem.

1987433

Van het één kwam het ander, geweld escaleerde en gebouwen werden in brand gestoken. En er werd veel geplunderd. De mensen beschuldigen de president ervan dat hij zich net zoals zijn voorgangers enkel verrijkt, wat ook zo is, zie onze eerdere post over zijn hotel. Dit protest is er niet plots gekomen, de mensen zijn zeer arm en door de crisis hier in Europa zijn ook in Madagascar alle prijzen erg gestegen. Zo waren de meeste mensen zelfs niet meer in staat om zelfs maar eten te kopen met het loon dat ze verdienden. En dan spreken we niet over een lekkere biefstuk hé, nee, gewoon rijst ! De woede van de mensen keerde zich dan ook tegen alle gebouwen waar de president een belang in had. Eerst alleen de grootwarenhuizen van de president, waar ze met zakken bloem en rijst en eten naar huis gingen, daarna ook de andere grootwarenhuizen en daarna alles waar ook maar iets van waarde te nemen was. Zo werd niet alleen de Score (zoals de Carrefour) leeggeroofd, ook het dak werd er volledig afgehaald, en daarna, toen er niets meer los te wrikken was, werd het in brand gestoken.

012820090832024-245x170

 

 

 

 

 

 

 

 

Het leger greep niet in, ook niet maandagnacht, toen het plunderen de top bereikte (misschien was dit geen slechte beslissing, de mensen waren zo woedend dat er ongetwijfeld héél veel doden zouden gevallen zijn), uiteraard is dit een catastrofe voor de zelfstandigen die ineens alles kwijt zijn, maar ook voor de hele economie, dit zal maanden duren voor alles weer hersteld is. Stel uw eens voor : een maand lang NIET naar een grootwarenhuis, geen melk, geen waspoeder, geen zeep....onbetaalbare groenten en fruit, rijst en bloem op de zwarte markt.

En dit zijn nog de "kleine" probleempjes hé. Uitgebrandde fabrieken van honderden werknemers, die nu plots geen inkomen meer zullen hebben voor màààààànden ! En geen inkomen is geen geld, "den dop" bestaat daar niet.

 

Op het nieuws in België ( en Europa) was hier niets over te lezen of te zien, onze vrienden in Madagascar geloofden niet dat er hier niemand geïnteresseerd was in hun problemen. Maar ja, het is 'ver van de voordeur' EN er was maandag officieel nog "maar" 1 dode gevallen : een oppositieleider die te dicht bij een regeringsgebouw kwam en in het hoofd geschoten werd door de ZuidAfrikaanse huurmoordenaars van de president. Ondertussen zijn we woensdag, er zijn "officieel" 65 doden gevallen en verrassing : vandaag komt het WEL in het nieuws...

 

Onze papa zit daar, helemaal alleen, durft bijna niet slapen s' nachts. Maandagmiddag was hij nog aan het werk toen het plunderen begon. Je zag echt massa's woedende mensen ons bedrijf passeren, hij heeft zichzelf en onze arbeiders (56 mensen) opgesloten in het fabriek en bang afgewacht tot de grootste meute gepasseerd was, de waterslang in aanslag want als er ook maar één vonkje zou springen op die kleren in het fabriek, dan kunnen we de boel vergeten. En de brandweer, de zou niet tot bij ons geraakt zijn, die had andere brandjes te blussen. Toen het kalmer werd heeft papa iedereen naar huis gestuurd.Gisterenmorgend was iedereen op post om terug te werken, maar het plunderen was nog aan de gang, dus heeft papa beslist om alles goed gesloten te laten en iedereen terug naar huis te sturen, ook vandaag nog.

Alles is dicht : de banken, de winkels, de bedrijven, de scholen, zelfs de vluchten naar Madagascar zijn geannuleerd. Mensen barricaderen zich 's nacht in hun huis want als het donker wordt komen de plunderaars eraan : georganiseerde bendes met wapens, en wie gaat ze stoppen ? De politie ? Het leger ? Die zijn ergens anders druk bezig, of pikken ook "hun graantje mee". 

pillage2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rellen hebben zich ook naar andere steden in Madagascar verplaatst gisteren. Deze nacht is in heel Tana de noodtoestand afgekondigd, dat wil zeggen dat militairen op alles schieten wat beweegt. De woede is gekoeld, alles is geplunderd, bendes plunderaars heersen nu in Tana en spelen kat-en-muis met het leger.

 

Terwijl de president en de burgemeester nog steeds machtsspelletjes spelen zitten de Malgache thuis, bang af te wachten op wat komen gaat, wetende dat er de komende tijd in plaats van weinig eten en drinken er GEEN zal zijn, of toch wel, maar zo onbetaalbaar duur dat het niet voor hen is weggelegd. Dus : zij die arm waren of een beetje bemiddeld, zijn vandaag straatarm, de rijken hebben een flinke klap gekregen, ze zullen het eventjes met iets minder moeten stellen, maar ze hebben eten op de plank, en de machthebbers, wel ja, die zullen er de saus op hun lekker mals kippetje vanavond NIET voor laten.

10:21 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-01-09

Afscheid

Jep, het is weer zover !! Met een beetje uitstel komen we nu toch naar België. Niet meer om Kerst en Nieuwjaar te vieren zoals gepland, maar om "een griepje" op te doen !!!!! Aja, hier is het 32°C overdag, bij julllie -10, da's dus bijna 40°C verschil!!! (auw, dat gaat pijn doen !!).Morgen zijn we dus weer even in België, 't is te zeggen, als er vandaag een vliegtuig uit Frankrijk naar hier komt, want met die vrieskou zijn er veel vluchten afgelast, en dat zou nu net weer onze "sjanse" zijn, als net onze vlucht er niet doorkomt. We zullen onze papa en onze "gevaarlijke waakhonden" wel erg missen, maar we krijgen er onze vriendjes en familie voor in de plaats (voor een maandje dan toch..). Dus, als jullie vanaf morgen een mevrouw en twee kindjes zien passeren met 3 jassen over elkaar, 5 mutsen, 7 sjaals, moonboots en een draagbare radiator tussen hen in, jep, dan zijn we goed aangekomen in België !!DSC01476

05:27 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

05-01-09

Pannekoeken

Vandaag is het mama's verjaardag, dus deze morgen hebben we een chocoladecake gemaakt, en net toen hij bijna klaar was.....viel de elektriciteit uit ! Goed, dan maar pannenkoeken bakken, en toen de eerste pannenkoek op de pan lag.....was het gas op ! Tja, dan maar op de goede oude Malgache manier : met de barbecue. 't Duurt wel effekens, maar lekker waren ze toch !DSC01596

11:29 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-01-09

Vooruitgang

Madagascar is een Derde Wereldland "in volle groei" ('t is nodig want het is nog steeds 1 van de armste Afrikaanse landen!). Die "groei" merken we hier vooral in de portefeuille van onze president. Dat is een eersteklas zakenman, en "zaakjes" zijn er hier genoeg. Op een paar jaar tijd heeft hij zijn zuivelfabriekje uitgebreid tot de grootste firma van Madagascar, die niet alleen zuivelprodukten maar ook olie, frisdranken, water, fruitsap en rijst produceert ! (ook letterlijk de grootste want zijn fabriek is bijna even groot als de stad Antsirabé). Kijk maar eens hier links bij "Tiko". Naast de "voedselmarkt" heeft hij zich ook 3 tv-stations eigen gemaakt (lees : overgekocht voor een-appel-en-een-ei, want als je niet wilt verkopen dan zet ik u wel eventjes uit het land). Zijn recentste project richt zijn pijlen naar de "toeristensector". Hij heeft al een paar kleine hotelletjes op exclusieve plaatsen (meestal IN de natuurparken) en nu is hij een nieuw hotel in Tana aan 't bouwen. Het is maar een "bescheiden projectje" zegt hij zelf, het moet alleen maar "het grootste hotel van de Indische oceaan" worden. En, wij gelukzakken, wij zien het vanuit ons slaapkamerraam, helemaal gratis en voor niets !! Op een half jaar tijd staat het er, meer dan 30 verdiepingen, en dat op zich is al een zééééééér uitzonderlijke prestatie !! De weg naar zijn hotelletje, dat dicht tegen de luchthaven ligt, in de nog rustige en groene omgeving van de hooglanden rond Tana, is deze laatste weken ook 2 keer zo breed geworden. Aja, want als hij naar zijn hotel of naar de luchthaven wil, dan moeten alle auto's aan de kant om hem te laten passeren. En zoals jullie wel weten hebben we hier een "klein" fileprobleem ? En hoe gaan de auto aan de kant als ze in de file staan ? Ha, door de baan breder te maken hé ! Tja, zolang hij met zijn hotels bezig is, denkt hij niet aan de markt van de tweedehandskleren, dus voorlopig zijn we veilig.....oef.DSC01567

14:28 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-01-09

Afval

Afval, waar moet je ermee naartoe ? Tja, 't is overal een probleem, ook in Mada. Wat doe je met de inhoud van je vuilbak als er geen wekelijkse vuilophaaldienst aan huis bestaat ? Als je een grote tuin hebt, verbranden hé. En als je geen tuin hebt, of wat niet brandt, wat doe je dààrmee ? Elke gemeente heeft 1 container (ja, eentje maar!!) waarin het afval kan "gedeponeerd" worden die wordt dan één keer per week opgehaald (je moet ze nooit zoeken, je ruikt ze al van ver, die containers). Recyclage gebeurt hier vanzelf : lege flessen en blikken worden herbruikt, wat de zwervers niet uit de containers halen, dat halen de honden, katten en ratten (...) er 's nachts wel uit. En wat er overblijft, tja, dat is écht onbruikbaar en wat doe je dààr dan mee ? Wel, de president heeft er hier in Tana alvast een "geniale" oplossing voor gevonden.......gewoon dumpen in de rijstvelden langs de baan buiten de stad !!!! Kijk eens naar de fotos van "voor" en "na". Af een toe een beetje zand erover, en voilà, binnen een jaartje (als het niet meer zo verschrikkelijk stinkt) is er een "nieuwe" bouwgrond klaar !! Daarmee is het tekort aan woningruimte ook weer opgelost......iedereen content toch ?????!!!!????? S73F0982DSC01589

06:07 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-01-09

Gelukkig Nieuwjaar !!

Een heel gelukkig en gezond 2009 aan alle bezoekertjes van onze blog. Wij hebben het jaar feestelijk ingezet met een toertje op de moto, en "kleintje" mocht eerst.DSC01566

07:10 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |