11-03-09

Het vervolg.....

Eerst en vooral willen we jullie op het hart drukken dat waar we wonen er GEEN problemen zijn en tot we hier thuis veilig zijn. 

Gisteren morgend heeft papa dus gewoon gewerkt, maar tegen de middag is de situatie slechter geworden, er was weer dreiging van bendevorming en hij heeft onmiddellijk alles afgesloten en is naar huis gekomen. In de namiddag zijn er bij ons fabriek in de buurt een paar bedrijven slachtoffer geworden van overvallen, maar de meeste mensen hadden zich ofwel georganiseerd en verdedigd, ofwel hadden ze al alles verloren en kon het hen niet meer schelen. Niet alleen grote Europese firma's maar ook de kleine zelfstandigen, zelfs Malgache, die hun hele leven gewerkt hebben om met moeite een klein magazijn te vullen voor de komende winterverkoop (het seizoen net voor de winter en met name de maand april is de belangrijkste verkoopmaand van het jaar) zijn alles kwijt, bijna iedereen is volledig ontmoedigd

In het centrum liep het even uit de hand : betogers pro en contra de president kwamen met elkaar in conflict en er zijn verschillende doden gevallen. TGV, de tegenstander van de president, staat al enkele dagen onder bescherming van de VN en verbleef in de Franse Ambassade. Dit was algemeen bekend en de meeste Malgache nemen het Frankrijk kwalijk partij te kiezen voor een "opruier en plunderaar". Ze zijn met een duizendtal naar de Ambassade getrokken en hebben de volledige voorgevel verwoest, het ambassadepersoneel is met spoed geëvacueerd. Boze Malgache begonnen zich tegen de Fransen en de vaza (blanken) in het algemeen te keren, buitenlanders en vooral de karana (indisch-indonesische handelaars)werden op straat openlijk aangevallen en in elkaar geslagen. Nadien is er een persbericht verschenen dat TGV "elders" ondergebracht is, nog steeds onder VN bescherming. 

Er was ook een ultimatum van de legertop (die zich meer en meer tegen te president keert) : de president en TGV krijgen 72 uur om een politieke oplossing te vinden voor hun geschil, anders grijpen zij de macht. Dit heeft de president ertoe aangezet vanaf vandaag een 3-daagse onderhandelingsmarathon in te lassen met alle betrokken partijen. Ja, als 2 honden vechten om een been....loopt een 3e ermee heen (hier het leger dus), de 2 ruziemakers riskeren dus om binnenkort alletwee aan de kant gezet te worden. De president heeft zich in de vooravond openlijk geëxcuseerd voor de "fouten" die hij begaan heeft en heeft beloofd zijn best te doen "voor de democratie". Daarna zijn de gemoederen ietwat gekalmeerd. Had diene pipoo dat nu eens een week eerder gedaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Het vervolg van ons persoonlijk verhaal dus.....Papa had alles geregeld om een vlugge interventie te krijgen van de politie en de anti-terreurbrigade (GIR) voor moest het mislopen, want gisteren hadden de bandieten gedreigd terug te komen en echt elke minuut telt.

Het was nog geen kwartier donker (18.30U) toen we weer telefoon kregen van een arbeider dat er zich een enorme bende aan het vormen was om onze fabriek aan te vallen. Ze hadden een chocoladefabriek proberen verwoesten een eind verderop, ze waren op gewapend verzet gestoten en hadden hun plan niet kunnen uitvoeren, en dus het volgende plan : dat waren wij.

Er was bewaking aan het fabriek, maar op het moment dat ze aanvielen, ongeveer een 3 kwartier na het telefoontje, zijn de bewakers gaan lopen. De toegangspoorten werden gewoon omver gelopen,alle ramen werden ingegooid en een metalen toegangsdeur werd volledig opengebroken. Net op het moment dat de rovers het fabriek binnen gingen arriveerde de GIR ter plaatse, er werd vollop geschoten en er is zelfs een 2e vrachtwagen met troepen aan te pas gekomen om de menigte te verjagen. Maar wég waren ze niet, de meesten hadden zich verstopt in de rijstvelden rondom ons bedrijf, wachtend op de kans om een 2e keer aan te vallen. Ze werken altijd in ploegen (meer in golven zoals in de zee): de 1e ploeg zijn de "causseurs", zij openenen het bedrijf, 2e ploeg zorgt al plunderend voor een vlotte doorgang en de 3e ploeg heeft vrij spel. De militairen kenden deze strategie zeer goed en omdat ons bedrijf helemaal alleen tussen de rijstvelden staat zagen zij gelukkig in dat ze moesten paraat blijven. Eén interventieploeg is verder getrokken om de overige bedrijven in de straat te verdedigen want een groep was alweer verder getrokken en één ploeg is gebleven. Pas rond middernacht was het veilig genoeg om onze fabriek aan de zorg van de politie over te laten. In de vroege ochtend was alles weer rustig. 

In de loop van de nacht hebben bendes geprobeerd om de buurt van onze magazijnen (de enige straat met nog volle magazijnen in een hele industriewijk) te plunderen, maar deze keer waren de militairen op tijd daar en schoten met rubberkogels waarna de plunderaars gevlucht zijn en het ook daar rustig was.

Vandaag is de dag rustig begonnen, papa is naar het fabriek om te proberen alles nog beter te beveiligen en veel dingen weg te nemen, want we verwachten dat ze deze nacht weer zullen komen, met nog meer dan vorige nacht, laat ons hopen dat we het mis hebben.....

06:11 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.