30-11-10

Extra veilig.

Met al die problemen in 't stad, kun je maar beter "safe" dan "sorry" zijn.

Dus neemt mama een extra veiligheidsagent mee als ze Aline naar school gaat voeren.

15112010066.jpg

08:45 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-10

Oeps....

Iemand heeft een stuk grond gekocht, net waar onze straat doorloop, dus ja, wat doe je dan ?

De straat verleggen hé. Een viertal mannen zijn al een week of drie druk in de weer met zand afgraven en stenen verleggen. 

24112010070.jpg

Vanaf vandaag mogen we hier dus niet meer door, we moeten de nieuwe weg gebruiken.

Alleen....volgens ons zijn ze een klein detail uit het oog verloren.....

24112010071.jpg

Oeps.....

08:35 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-11-10

Bezoek.

Vandaag kregen we een biezondere bezoeker over de vloer, hij (of zij) kwam ons zwembad inspecteren.

CIMG1420.jpg

Maar we hebben het beest toch met zachte aandrang verzocht  andere oorden op te zoeken want onze Tinker, die was er niet zo'n grote fan van...

10:13 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-11-10

Jumpingwedstrijd.

Afgelopen weekend heeft Jana meegedaan aan een jumpingwedstrijd. Ze was derde in haar klasse.

CIMG1386.jpg

08:15 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-11-10

Mondje toe.....

Sinds zondag is de rust in Tana weergekeerd, en hoe komt dat dan vragen jullie zich ongetwijfeld af. 

Is er dan toch een staatsgreep gepleegd ?  NEE

Is er een akkoord bereikt ?   NEE

Zijn de mensen het plots allemaal eens geworden met het regime ?   NEE

Elk meningsverschil wordt hier tegenwoordig op dezelfde manier opgelost : hebde gij bezwaren tegen wat ik doe ? Awel, ga daar dan maar ne keer over gaan nadenken in de gevangenis..... 

resize_image-1.php.jpeg

Inderdaad, de militairen die zogezegd een staatsgreep wilden plegen, zijn zaterdag opgepakt en afgevoerd naar een kazene in afwachting van hun proces en het transport naar de gevangenis. Vrijdag was het nog eventjes spannend bij ons : de hele buurt werd geëvacueerd, scholen gesloten, want ze gingen de militaire basis bestormen. Aline haar school is niet zo heel dicht in de buurt maar de toegangswegen werden geblokkeerd door barrages dus mocht ze thuisblijven, samen met een paar vriendjes van de school hebben we namiddag al zwemmen en zonnend doorgebracht.

DSC05077.jpg

Er was even twijfel of Jana wel naar huis kon komen na school of ze bij een vriendinnetje zou logeren (het Lycée ligt in een heel ander deel van de stad, op een uur rijden van ons huis). Tegen de avond kwamen er berichten door dat ze een "akkoord" bereik hadden en dat er niet zou gevochten worden. Oef, iedereen opgelucht.

Zaterdagavond zagen we op internet (aja, want dat nieuws geven ze hier niet hoor !) dat ze dan toch de basis bestormd hadden en de militairen afgevoerd hadden.We wisten dat er een paar schoten gelost waren, maar niets echt dramatisch, dus hadden wij een rustige namiddag thuis beleefd, want de militairen die zogezegd een staatsgreep wilden plegen weigerden te vechten tegen hun collega's en zijn dus zonder veel verzet afgevoerd. 

Heel die affaire moet trouwens met een grote korrel zout genomen worden, want zeg nu eerlijk : welk handjevol idioten kondigt er in alle media aan dat ze een staatsgreep gaan plegen ? Dat doe je gewoon en achteraf is de situatie duidelijk genoeg. En dat gebeurde dan nét op de dag van de verkiezingen mét veel media-aandacht, dat over de hele wereld verspreid werd....Heeft er iemand iets gehoord over de verkiezingsresultaten ??? Dus misschien was het enkel een "actie" om de aandacht af te leiden van de resultaten ? Dat er gesjoemeld is, is een feit, alleen praat niemand erover. Een opkomst van 52%, da's gewoon belachelijk....hier in Tana waren de meeste stembureau's leeg, dus we denken dat ze de cijfertjes gewoon omgedraaid hebben (25% lijkt ons waarschijnlijker).

Bovendien hebben we vernomen van mensen die lid zijn van een kerkgemeenschap die gesponsord wordt door de afgezette president, dat zij gewoon geen oproepingsbrief gekregen hadden.....administratief foutje of om te vermijden dat er te veel "nee" zou gestemd worden ?  En blijkbaar zijn er 9 (ja écht) burgemeesters die uit de provincies de kiesresultaten naar het telbureau moesten brengen "verdwenen" én er is is "veel geld" gevonden bij die militairen die zogezegd een staatsgreep gingen plegen.... Soit, de militaire basis is ingenomen, de mensen die protesteerden zitten veilig achter slot en grendel, en het leven gaat rustig door....

Zaterdag  werd er door de "vereniging van burgemeester" betoogd in het stadscentrum tegen het huidige regime en tegen het oneerlijke verloop van de verkiezingen, er werd wat traangas in de lucht gelanceerd en...........de leider van de vereninig werd ??

resize_image.php.jpeg

Juist ja, diene mens zit al vier dagen "vergrendeld" ergens in de gevangenis ! En het leven gaat rustig door....

Dus, zo gaat dat hier tegenwoordig : heb je iets te zeggen over het huidige beleid ? Ben je bereid ervoor in de gevangenis te vliegen ? Of gewoon te verdwijnen ?  

Mondje toe dus....

En wat is nu het vervolg ? Elke dag ontploft er wel ergens een zelfgemaakte bom, is er een kleine betoging, die meestal in de kiem gesmoord wordt, bijna op elk groot kruispunt staan vrachtwagens militairen paraat...

Niet enkel de politiek geëngageerde minderheid is ontevreden, de man-in-de-straat, de militairen, wij "buitenlanders"....zowat iedereen is gefrusteerd en loopt op de toppen van zijn tenen, in afwachting van wat de volgende "straffe stoot" gaat zijn.

 

 

08:01 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-11-10

Life Rocks !!

Stoer  Yeah Stoer

DSC05000.jpg 

DSC04992.jpg


   DSC04997.jpg

08:22 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-11-10

Gevangen in de rellen !!

Het wordt stilaan de gewoonte, om de zoveel tijd maken we iets spannends mee, iets dat ons doet beseffen dat we wel degelijk in het "wilde en ongerepte Afrika" leven en niet confortabel in onze zetel ergens in Europa zitten, én waarom er hier geen pretparken zijn zoals bij jullie : het dagelijkse leven brengt spanning genoeg...

Jep lieve lezertjes, het is weer zover : vandaag gaan we jullie verwennen met een nieuw STERK VERHAAL !

Jana heeft zondag een jumpingwedstrijd, dus dat betekent oefenen en oefenen, ook op woensdagnamiddag, OOK op de dag van het referendum voor de grondwedsverkiezingen. Zoals jullie al weten wonen wij zo'n 10km buiten het stadscentrum, niet ver van de luchthaven, normaalgezien ver van alle actie, in een rustige buurt, maar gisteren is dat dus anders uitgedraaid.

De verkiezingen verliepen heel rustig, de winkels, scholen (extra vakantiedag, yeah !) en bedrijven waren gesloten want het was een betaalde verlofdag (verplicht opgelegd door de regering) maar alles was kalm, geen problemen in het stadscentrum. De mensen genoten van hun extra verlofdag en profiteerden ervan om een toertje langs de marktkraampjes te doen, zoals op een zondagnamiddag.

Toen we naar de manège reden, rond drie uur in de namiddag, was er wel wat volk samengetroept, ook een paar militairen en cameraploegen, maar niets alarmerends, mensen waren aan het zingen en aan het babbelen, we dachten dat het een feestje op straat was om de resultaten van het referendum te vieren en verder hebben we er niet bij stilgestaan.

MAAR, na de paardrijles, zo rond zes uur, kregen we verontrustende berichten, ouders belden dat ze hun kinderen niet konden afhalen, de manège was onbereikbaar, er waren barrages die in brand stonden. En wij wilden naar huis voor het donker (om half zeven), geen denken aan dat we midden in het veld in het donker gingen wachten op een woedende massa, dus, gingen we op weg naar huis, als het te erg was, dan zouden we wel ergens langs de kant stoppen... 

Ze hadden ons gewaarschuwd om niet langs Ivato, de kortste weg, te gaan want dat daar auto's  en wegversperringen in brand stonden, dus moesten we de andere kant op, richting centrum. Maar toen we de baan op wilden draaien naar de andere kant kwam er een jeep aangereden die helemaal geblutst was en met nog stenen op het dak en die vrouw aan het stuur zei dat ze alle auto's aan het bekogelen waren.

Dilemma : bekogeling met stenen trotseren of slalom tussen het vuur..... Huilen 

We hebben voor het vuur gekozen, in de veronderstelling dat de meest woedende mensen de andere kant opgegaan waren, richting centrum, en we hadden een beetje gelijk. De mensen waren gekalmeerd omdat er militairen met traangas paraat stonden, ze wachtten rustig af langs de kant van de baan, met stenen in de hand, op een teken, één verkeerde beweging.....en ondertussen passeerden wij in een slakkengangetje al slalommend tussen de brandende banden, uitgetrokken reklameborden en stenen.....

17112010069.jpg

En we zijn er heelhuids doorgekomen ! Toen we eindelijk van de hoofdweg konden afslaan naar onze buurt, was de opluchting zéér groot, en moesten we niet alle drie de daver op ons lijf gehad hebben, we zouden spontaan beginnen zingen zijn.....

Thuisgekomen hoorden we dat er een handjevol militairen van de basis in Ivato een "staatsgreep" aangekondigd hadden.... Vandaag is gelukkig weer alles kalm, en zoals altijd zullen we wel zien wat de dag brengt....al zal het niet veel goeds zijn vrezen we.

 

 

07:44 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |