12-09-11

Dansen met de doden.

Vandaag was mama in de wolken want ze heeft een mooi traditioneel spektakel mogen zien, én ze kon het nog stiekem filmen ook !  

De FAMADIHANA, oftewel : Dansen met de doden

De Malagasy hechten groot belang aan hun overleden familieleden. De meest gebruikte gelukswens hier is : "Dat God en de voorouders u beschermen" en begrafenissen zijn over het algemeen belangrijker dan pakweg een huwelijk of geboorte. 

De Malagasy geloven namelijk dat, bij de begrafenis (fandevenana), de overledene nog niet onmiddellijk herenigd wordt met zijn voorouders maar de familieleden een aantal jaar (ongeveer 3 tot 10) kan beschermen tegen onheil. 

De Famadihana of "tournement des morts" is een traditie die ervoor zorgt dat de overledene aan de wereld van de voorouders toevertrouwd wordt en dus definitief afscheid neemt van zijn levende familie. De dode wordt opgegraven en wordt opnieuw mooi "verpakt" in witte katoen en rieten matten. De overledene wordt overgeplaatst naar een andere begraafplaats, meestal de familiegrafkelder. Men gelooft dat elk object dat gebruikt wordt tijdens de herverpakkingsceremonie "magische krachten", zo zouden steriele vrouwen vruchtbaar worden als ze op een rieten matje slapen waar de dode in gewikkeld werd.

1210221-a_famadihana_is_a_celebration_to_honour_ancestors-faritanin_antananarivo-1.jpg

famadihana-1_large.jpg

Deze "opgravingen" gebeuren meestal in de winter (juli - september), in het koude seizoen dus (Logisch, ze zijn niet zo gek om dat in 't hartje van de zomer, bij 40°C, te doen). 

Ergens in de loop van het winterseizoen verschijnt de dode in een droom aan een familielid om hem/haar te zeggen dat hij/zij het "een beetje koud" heeft en opgegraven wil wordt om zijn beenderen nog een laatste keer te warmen. 

Vervolgens wordt er een astroloog-tovenaar gecontacteerd om de juiste opgravingsdatum te bepalen (meestal rond volle maan - ook logisch want het feestje gaat gewoon 's nachts door en een beetje meer licht is altijd welkom dan). 

De familieleden moeten met de dode 7 keer rond het graf lopen en binnen de 7 dagen moet de dode al dansend en draaiend overgebracht worden naar zijn nieuwe rustplaats, waar hij/zij alle aanwezige familieleden nog vlug zegent met geluk en rijkdom alvorens voorgoed in de aarde te verdwijnen.

Het is geen droeve gebeurtenis maar een uitbundig feestje  dat gepaard gaat met een uitgebreid traditioneel eetfestijn (rijst en vlees) voor alle aanwezigen, rijkelijk doorgespoeld met een soort zelfgebrouwen jenever op basis van rietsuiker (misschien vandaar al die zwangere vrouwen achteraf ??). 

De Famadihana neemt uiteraard een erg grote hap uit het familiebudget. Om kosten te sparen worden er meestal verschillende overleden familieleden tegelijk "herbegraven". (Op het filmpje zijn het er dus 3- en hoe ouder ze geworden zijn - hoe meer versierd de "overblijfselen" worden).

07:00 Gepost door Jana en Aline | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.